Ciasto marchewkowe
Zastanawiasz się, czy można zrobić dobre ciasto z warzywem w roli głównej, uwierz że można w dodatku jest to tanie ciasto nie wymaga od nas wielu składników, a w roli głównej jest marchewka. Uwierzcie na słowo, że marchewka nie jest wyczuwalna w tym cieście, więc i nasze pociechy będą je zajadać ze smakiem, do tego jest miekkie, puszyste i zniknie natychmiast po wyciągnięciu go z piekarnika. Składniki muszą mieć temperaturę pokojwoą, a potrzebujemy do ciasta:
Ciasto marchewkowe:
– 400 g marchewki
– 5 jajek
– 1 szklanka cukru
– 20 g cukru waniliowego
– 1 łyżeczka przyprawy do piernika
– 3/4 szklanki oleju
– 1 i 3/4 szklanki mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– opcjonalnie 1-2 łyżki dżemu
– 1 łyżeczka cynamonu
Lukier:
– niepełna szklanka cukru pudru
– kilka łyżek soku wyciśniętej z cytryny
– 50 g pistacji łuskanych.
Jak to robimy?
Nasz główny składnik marchewkę ścieramy na najmniejszych oczkach jakie mamy w tarce, następnie jajka ubijamy na najwyższych obrotach przez około 3-4 minuty do uzyskania puszystej masy. Stopniowo podczas miksowaia dodajemy cukier, cukier wanilowy, cały czas miksując. Zmniejszy obroty miskera i miksuje dosłownie kilka sekund do połączenia się składników. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę piernikową, cynamon, naszą marchewkę, oraz może dodać opcjonalnie jeśli chcemy łyżkę czy dwie dżemu. Całość mieszamy trzepaczką, i przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, forma powinna mieć około 24 na 24 cm. Pieczemy około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegem. Gdy ciasto przestygnie dekorujemy je lukrem, ktorego składniki są podane wyżej, wystarczy w misce wymieszać z sokiem pomarańczowym czy cytrynowym cukier puder, oraz posypać orzeszkami czy pistacjami. Ciasto marchewkowe zrobione, na pewno zniknie ze stołu szybciej niż myślicie.
Mufiniki cytrynowe
Mufinki o smaku cytryny są bardzo ożeźwiające, do tego ich smak jest przepyszny. Jest to proste ciasteczko do zrobienia, a przy tym rozchodzi się w mgnieniu oka z talerza, dodatkowo można udekorować je dosłownie wszystkich, cytrynowy smak dodaje nieco kwasowości, ale nie koliguje ze slodyczą jakie dają nam mufinki. Do ich zrobienia potrzebujemy:
– 180 g cukru
– 200 g masła
– 4 jajka
– 220 g mąki pszennej np. tortowej
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– sok z 1 dużej cytryny
– opcjonalnie odrobina startej skórki z cytryny
Krem śmietankowy:
– 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
– 3 płaskie łyżki cukru pudru
– 250 g mascarpone.
Przygotowanie
Nasze składniki powinny być przechowywane przed rozpoczęciem pracy w temperaturze pokojowej. W misce miksujemy miękkie masło dodając do niego cukier, wszystko miksujemy na najwyższych obrotach naszego miksera. Powinno nam to zająć około 3-4 minut. Następnie dodajemy po jednym jajku, róbmy to stopniowo, miksujemy pare sekund i dodajemy kolejne jajko, tak ażeby nasze składniki się dobrze połączyły. Na pierwszy rzut oka masa może wydawać nam się lekko zwarzona, ale tak ma wyglądać więc nie przejmujmy się zbytnio, dodajemy kolejno mąkę, proszek do pieczenia. Na sam koniec po wymieszaniu składników dodajemy sok z cytryny, i mieszamy wszystko trzepaczką do połaczenia składników z sokiem cytrynowym. Do foremek na mufinki wkładamy około łyżki naszego gotowego kremu, pieczemy w temperaturze 180 stopni góra i dół, bez termoobiegu przez około 20-22 minut. Jeśli chodzi o krem śmietankowy możemy go zrobić tak: schłodzoną śmietankę muskmy zmiksować wraz cukrem pudrem, oraz serkiem mascarpone, wszystko miskujemy do powstania sztywnego kremu. Nasz krem jest już gotowy, wystarczy tylko nałożyć ładnie nasz krem na cytrynowe mufinki i gotowe. Mufinki są przepyszne, a cytryna dodaje nam nieco świeżego smaku.